Hoe lang gaat een BH mee?

Floor van de Pavert
Hoe lang gaat een BH mee?

Een BH van goede kwaliteit gaat gemiddeld 90 draagdagen mee. Dit betekent dat je met vier BH's een heel jaar vooruit kan.

Wat is de levensduur van een BH?

Eindelijk! Je hebt een BH gevonden die alles heeft: hij zit lekker, hij past goed én hij staat je geweldig. Wat kan je er zelf aan doen om de levensduur van je BH te optimaliseren?

In het algemeen mag je van een goede kwaliteit BH verwachten dat je hem minimaal 90 keer kan dragen als je hem goed behandelt. Dat lijkt misschien kort als gemiddelde levensduur voor een BH, maar bedenk: het elastiek van de omvang moet werken om het gewicht van de borsten omhoog te houden en zal op termijn uitgerekt raken. Minimaal 90 draagdagen betekent dat als je hem afwisselt met drie andere BHs, je er een jaar of langer mee zou kunnen doen.
Maar wat bedoelen we eigenlijk als we zeggen dat je je BHs goed moet behandelen?

Trek je BHs voorzichtig aan

Wees voorzichtig met het aantrekken van je BH. Het omklappen van de beugels kan er op termijn voor zorgen dat de beugels breken, of door de stof heen prikken. Als je aan de stof van de cups trekt bij het swoopen en scoopen, zorg dan dat je dit alleen doet op de plek waar de beugel zit, of waar het schouderbandje aan de cup zit. Als je op andere plekken aan het kant trekt, heb je kans dat het beschadigt. Zorg ook dat je sieraden bij het aan- en uittrekken niet in je lingerie blijven hangen.

Wissel je BHs af

Wist je dat een BH wel 15% wijder kan zijn na een dag dragen? Het elastiek van de band rekt uit, maar als je de BH een dag rust geeft zal hij weer (bijna) zijn oorspronkelijke lengte aannemen. Het is daarom belangrijk om voldoende BHs in de roulatie hebben en af te wisselen zodat je een BH altijd een dag rust kan geven na hem een dag gedragen te hebben.

Was je BHs met liefde

We weten dat het niet de grootste hobby is van velen, maar BHs die op de hand gewassen worden gaan écht langer mee. Als BHs toch in de wasmachine gaan, verslijt het elastiek in de BH-band sneller en raakt het een beetje uitgerekt. Hierdoor geeft de BH minder lift en steun dan in het begin. Ook de cups hebben te lijden in de wasmachine: niet-voorgevormde cups kunnen gaan lubberen en voorgevormde cups kunnen gaan rimpelen of vouwen gaan vertonen. Het kan in de wasmachine ook gebeuren dat beugels klem komen te zitten en helemaal door de stof heen snijden of prikken. Dit kan ook gebeuren als je een waszakje gebruikt!
Het beste kan je BHs om de 2 à 3 dagen dragen wassen. Draag je ze langer, dan zullen zweet, huidvet en verzorgingsproducten het materiaal van de BH aantasten en dit is wederom niet goed voor het elastiek.
Na het wassen kan je je BHs gewoon te drogen hangen. Doe een BH nóóit maar dan ook nóóit in de droger, dat is echt gegarandeerd de snelste manier om hem om zeep te helpen.

Blijf niet dezelfde BH dragen als je lichaam veranderd is

Als een BH wel in goede conditie is, maar toch niet meer goed past omdat je lichaam veranderd is, is het verleidelijk om hem wel te blijven dragen. Weersta deze verleiding: een niet goed passende BH slijt sneller omdat er krachten gaan werken die niet bedoeld zijn. Als je borsten in korte tijd flink gegroeid zijn (bijvoorbeeld door zwangerschap) kan dit zoveel druk op de cups geven dat de beugels eruit komen. Leg een niet passende BH dus voorlopig even achter in de kast, of breng hem naar de kringloop.

Hoe lang gaat een sport BH mee?

Het bovenstaande geldt voor alle soorten BHs: voorgevormd, niet voorgevormd, sportBHs en ook voedingsBHs. Voor sportBHs hangt het ook af van de belasting en hoe je hem verzorgt. Yoga is minder belastend voor je BH dan high impact sporten als hardlopen of cross-fit, maar als je na bikram yoga je tas met je natte spullen een paar dagen vergeet uit te pakken, is dat niet goed voor de levensduur van je BH!

Onthoud dat niets voor altijd is

Sorry om af te sluiten met deze sombere boodschap, maar BHs hebben niet het eeuwige leven. Zelfs als je de BH perfect verzorgt, komt er een dag dat hij op is. Dat is normaal. Maar on the bright side: als je BH op is heb je wel een prima reden om te gaan shoppen voor een nieuwe!

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.