Hoe werken BH maten?

Floor van de Pavert
Hoe werken BH maten?

D is groot?

Veel mensen denken bij BH maten:
A= klein
B= normaal
C= ruim
D= groot
DD= enorm
E t/m K en groter = kermisattractie

Het probleem hiermee is dat er niet zoiets bestaat als “een D cup”. Als je alleen de letter weet, kan je niks zeggen over het volume van een cup. 

BH maten gaan over verhouding

De letter zegt niet iets over het volume van de borst maar het definieert de verhouding tussen de borst en de omvang. Zo is een 60D een stuk kleiner dan een 85D. Dat werkt zo: de 85 is 4 omvangsmaten groter dan de 60 en daardoor is de 85D ook 4 cupmaten groter dan de 60D. Dat moet om de verhouding tussen omvang en borst hetzelfde te houden.

Zustermaten

Lees ook: waarom meten jullie niet?

Als je snapt hoe zustermaten werken wordt BH’s shoppen een stuk makkelijker
Een voorbeeld: Als je een BH in 85FF past en je hebt goed geswoopt en gescoopt. De cup lijkt goed te passen maar de omvang is te los. Je kan hem op het strakste haakje doen en dan nog mag hij iets strakker zijn.

De eerste gedachte bij veel mensen zal zijn: de omvang moet strakker dus moet ze een 80FF.

Maar we hebben nu geleerd dat de cupletter de verhouding is tussen de omvang en het cupvolume. Hierdoor zal het cupvolume van de 80FF dus kleiner zijn dan van de 85FF en daardoor te klein zijn.


Dit is het moment dat we naar zustermaten gaan kijken. Zustermaten zijn maten die hetzelfde cupvolume hebben maar een andere omvang. In het voorbeeld van net zijn we dus op zoek naar een bh met hetzelfde cupvolume maar een smallere omvang.


De maat die te ruim zat in de omvang was 85FF, om een kleinere omvang te krijgen maar het volume van de cup te behouden moeten we een omvang omlaag en een cup omhoog. Dat wordt dan in plaats van de 85FF een 80G.

In het onderstaande schema kan je goed zien hoe zustermaten werken. Je kijkt naar een maat, de maat schuin erboven in dezelfde kleur is de zustermaat met hetzelfde cupvolume en een kleinere omvang. De maat schuin eronder in dezelfde kleur is de zustermaat met hetzelfde cupvolume en een grotere omvang. (Let op: het schema gebruikt de SuperBra maten, dit is anders dan de Europese maten)Natuurlijk helpen wij je graag met het vinden van de perfecte maat. Kom langs in de winkel voor een fitting, bel ons of maak gebruik van onze chatfunctie!

SuperBra eigenaar Floor legt het hier ook heel mooi uit.

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.